World Figure Skating Championships© 2008
Scandinavium • Göteborg • 16 – 23 mars 2008

Nyhetsbrev 3
070823

Site Visit


Site Visit med ISU genomfördes den 22-25 april med några av de stora internationella TV bolagen, såsom ESPN från USA samt Fuji TV från Japan. Europeisk television representerades av EBU. ESPN kommer att ha ca 100 personer på plats under VM samt Fuji TV kommer med en stor styrka. Ca 38 TV kameror kommer att finnas i arenan under tävlingarna. Under diskussionen med TV bolagen och ISU framförde vi från OC ett önskemål om att få ändra i det vanliga tidschemat så herrarna åker sist på lördagen, istället för som sedvanligt avsluta med damer. Häromdagen fick vi besked från ISU att vår begäran som behandlades på ISU styrelsemöte –gick igenom, herrarna avslutar VM, ett historiskt beslut enligt många.

Under Site Visit föreslog vi även för ISU att Öppnings ceremonien utanför is skulle slopas och hör och häpna även det förslaget fick vi igenom! Detta sparar en rejäl slant åt oss och det blir nu bara en invigning på is vilket känns mycket logiskt. Ytterligare ett förslag som framfördes från OC var att ISU måste ta större ansvar för marknadsföringen av VM genom att på tävlingar innan, typ EM, JVM och Grand Prix tävlingar berätta vad som är på gång framöver, kort marknadsföra sina egna tävlingar. Slutligen signerades diverse kontrakt och Site Visit avslutades i mycket positiv anda där vi fick beröm för att ligga väl i fas med det av ISU upprättade schema för mästerskapstävlingar.

Marknadsföring

I slutet av maj hade Göteborg & Co en pressträff i Stockholm ” Göteborg Plus –i Stockholm”, där Ostindiefararen Götheborg och VM i konståkning 2008 var huvudtemat. Kristoffer Berntsson samt representant från OC var inbjudna och intervjuades på scen av Göteborg & Co VD, Claes Bjerkne . Träffen blev bra reklam för VM inför inbjuden media, näringslivsrepresentanter och regering.

VM T-shirts och linnen i cerise rosa samt blått har tagits fram för distribuering till läger och tävlingar under sommaren och hösten. Dessa kommer att finnas till beskådning på VM hemsidan inom kort och riktpriset ligger kring 125 kronor, varav 25 kronor per T-shirt tillfaller klubben/lägret.

En folder i biljettformat har tagits fram (10000 ex) Foldern används hela tiden fram till VM för samtliga biljetter som säljs i Scandinavium. Vidare visas en promotionfilm för VM under 10 sek, bland annat under Mamma Mia samt Ladies Night. Årets julklapp släpps i slutet av november- endagsbiljetterna.

Tema

Tema på VM blir is, dvs vi ska försöka göra Kiss & Cry hörnan med istema. En träff med VD för Ice Hotels I jukkasjärvi, Yngve Bergquist , har genomförts, för att diskutera om de kan vara oss behjälpliga med just detta, såsom experter. Möjligen kan en för hög temperatur i arenan sätta käppar i hjulen men vi arbetar vidare på idén. Vi kommer också försöka inreda Scandinavium så smakfullt som möjligt med dekorationer.

Prisceremonier

Om möjligt blir även prispallen i is. Finns möjlighet ska nationalsångerna under VM sjungas accapella och just nu ser vi på möjligheten att få hjälp med texter på olika språk, samt letar med ljus o lykta efter en passande kör. Kören samt blomsterflickor/medaljbärare kommer att få en design på sina kläder med anknytning till istemat.

Publikservice

Under VM kommer publiken få tillfälle att hyra hörlurar där man kan få berättat om vad åkaren gör på isen direkt i sin egen hörlur. Vi arbetar även på att få ”seat-allocation” dvs att de olika länderna ska få möjlighet att köpa biljetter i samma sektion, allt för att höja stämningen i arenan.

Sponsorer

Den 29- 30 juni genomfördes en ”site Visit” med IMG. Redan nu så har IMG kontrakterat 11 sponsorer av 14 möjliga. IMG s huvudsponsorer kommer vi att se vid rinken samt på mycket tryckt material under VM.

På agendan…

Under konvention på Bosön, den 15-16 december hålls ett informationsmöte för alla som är intresserade av VM, i samband med kick-offen. Ytterligare ett stormöte kommer att hållas i Göteborg under oktober månad, den 14 oktober kl 18.00. Under oktober har vi även ett World Broad Caster Meeting med de stora TV bolagen, ISU och IMG i Göteborg.

Jag önskar dig en riktigt fin sensommar !

Tussan Rix
Ordförande, Organisationskommittén VM 2008